Ενημέρωση  για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

          Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και με σκοπό την ευαισθητοποίηση του συνόλου των μαθητών του σχολείου, αλλά και του κοινωνικού τους περιβάλλοντος, σε ζητήματα ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση διοργανώθηκε στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων σχετική δράση. Συγκεκριμένα, προσκλήθηκε το «Τμήμα Βοήθειας- Νοσηλείας στο Σπίτι και Ημερήσιας Φροντίδας»  του παραρτήματος ΑΜΕΑ Χανίων, για να ενημερώσει τους μαθητές πάνω σε θέματα αναπηρίας, τις υπηρεσίες που παρέχει στα άτομα με αναπηρία και τις δράσεις καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού που σχεδιάζει και εφαρμόζει.

         Την παρουσίαση έκανε η Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη του τμήματος κα Τασιούδη Λαμπρινή, μαζί με την ομάδα προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, με στόχο την παραμονή ατόμων με αναπηρία στο οικογενειακό  και κοινωνικό τους περιβάλλον, αποφεύγοντας τη χρήση κλειστής φροντίδας. Την ομάδα συνόδευσε ο κ.Γεώργιος Κουκλάκης, Α΄Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και τους  υποδέχτηκε η Διευθύντρια κ.Γιαννουλλάκη Τριανταφυλλιά, οι εκπαιδευτικοί και μαθητές της Ε΄τάξης.

        Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν  στην συμπερίληψη στις εκπαιδευτικές διαδικασίες μαθητών με αναπηρία. Επίσης, στόχος είναι η καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων εντός της σχολικής κοινότητας και η αναγκαιότητα σεβασμού της διαφορετικότητας εντός και εκτός  της σχολικής κοινότητας. Τα παιδιά συμμετείχαν αρχικά με την κατασκευή χριστουγεννιάτικων πήλινων στολιδιών και καρτών, στα οποία έγραψαν μηνύματα αγάπης, ελπίδας και αισιοδοξίας στα άτομα με αναπηρία, τα οποία θα δοθούν από το προσωπικό σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες που βρίσκονται στο σπίτι. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ενημέρωση που περιλάμβανε παρουσίαση με power point, συζήτηση, γνωριμία με τη νοηματική γλώσσα όπου συμμετείχαν δείχνοντας  ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρακολούθησαν βίντεο όπου παρουσιάζονταν άτομα    με αναπηρία με ιδιαίτερες ικανότητες  και μιλούσαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κίνηση στο χώρο του σχολείου ή εκτός αλλά και για τον τρόπο που θέλουν να τους αντιμετωπίζουν οι συμμαθητές τους αλλά και γενικότερα. Οι μαθητές μίλησαν για τα συναισθήματά τους και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τις υπηρεσίες υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία που παρέχει το Τμήμα « Βοήθειας- Νοσηλείας στο Σπίτι και Ημερήσιας Φροντίδας» του Παραρτήματος ΑμεΑ Χανίων.

Η κοινωνική Λειτουργός

Τασιούδη Λαμπρινή