ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΜΕΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ)

Το Παράρτημα Α.Μ.Ε.Α. Ρεθύμνου (Γηροκομείο) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης αποφάσισε, για άλλη μια χρονιά, να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων που θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πριν περίπου τριάντα χρόνια. Καθώς οι περιθαλπόμενοι στη Μονάδα εντάσσονται στην κοινωνική κατηγορία των ηλικιωμένων, ο ετήσιος αυτός εορτασμός λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα: Πρώτον, έρχεται να υπενθυμίσει ακόμη πιο έντονα σε όλους μας τη σημασία και την αξία αυτών των ανθρώπων οι οποίοι συχνά εγκαταλείπονται ενίοτε και από τους πολύ οικείους τους και συνήθως χαρακτηρίζονται «απόμαχοι της ζωής» κυρίως λόγω του ότι έχουν σταματήσει να εργάζονται. Δεύτερον, μας ενεργοποιεί έτι περισσότερο και μας ωθεί να επιτείνουμε τις προγραμματισμένες δράσεις μας για τους ανθρώπους που διαμένουν στο Παράρτημά μας με απώτερο σκοπό την διασφάλιση και διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου ζωής μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, έξω από τα τετριμμένα μοντέλα παλαιού τύπου «ασυλιακής» φροντίδας. Τρίτον, μας παρέχει την αφορμή για να οργανώνουμε κοινές δράσεις με άλλους φορείς στην τοπική κοινότητα οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ανοιχτή –κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά- φροντίδα ηλικιωμένων.

Έτσι, σε σύνδεση με το τελευταίο σημείο, το Παράρτημα Α.Μ.Ε.Α. Ρεθύμνου σε συνεργασία με το 3ο Κ.Α.Π.Η. Ρεθύμνου οργάνωσαν σήμερα 30/9/2019 μια γιορτή που έλαβε χώρα στον κήπο του Παραρτήματος και στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένοι που είναι εγγεγραμμένοι στο εν λόγω Κ.Α.Π.Η. και μεγάλος αριθμός από τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στη Μονάδα μας. Η εκδήλωση αυτή είχε πλαισιωθεί με πολλή μουσική και χορό από όλους και επίσης με κεράσματα ένθεν και ένθεν δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να διασκεδάσουν, να χαρούν και να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία στις αρχές του φθινοπώρου. Αυτή η μικρή γιορτή κατέστη εφικτή χάρις την συστηματική και μόνιμη συνεργασία μεταξύ του φορέα μας, του συνόλου των Κ.ΑΠ,Η. του Δήμου Ρεθύμνου και άλλων φορέων που παραμένει άψογη και χωρίς την παραμικρή δυσκολία και δίνει την ευκαιρία –πολύ συχνά- για την συνάντηση μεταξύ των μελών των Κ.Α.Π.Η. και των περιθαλπόμενων της Μονάδας με θετικό, διασκεδαστικό, δημιουργικό και εποικοδομητικό στόχο και αποτέλεσμα.

Ευελπιστούμε ότι και στο μέλλον θα μας δοθεί η δυνατότητα να οργανώσουμε και να πραγματοποιήσουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις προς όφελος των περιθαλπόμενων του Παραρτήματός μας αλλά και εξυπηρετούμενων άλλων οργανώσεων της τοπικής και ευρύτερης κοινότητας που πάντοτε συνδράμει ποικιλοτρόπως –επισήμως και ανεπισήμως- τη λειτουργία της Μονάδας μας.

Για την Κοινωνική Υπηρεσία του Παραρτήματος Α.Μ.Ε.Α. Ρεθύμνου

Δημήτριος Κ. Βάντσης

(ΤΕ) Κοινωνικής Εργασίας