ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α.με.Α. ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ)

 

Μετά την επικοινωνία του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστου Λιονή με το Παράρτημα Α.με.Α Ρεθύμνου (Γηροκομείο) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και σχετικής απόφασης του οικείου Δ.Σ. αποφασίστηκε η επίσκεψη στο Παράρτημα από μια ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του 12ου εξαμήνου του τμήματος Ιατρικής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Λιονή και την μέλος ΕΔΙΠ κ. Ειρήνη Μάρκατζη. Στις 14/6/19 δεκαεπτά (17) φοιτητές και φοιτήτριες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης επισκέφθηκαν τη Μονάδα μας..

Κατ’ αρχάς ενημερώθηκαν από τον κ. Χ. Λιονή αναφέροντας το σκεπτικό της ανάληψης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας καθώς αποτελεί την πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια προσέγγιση οργανώσεων από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στα πλαίσια της βιωματικής γνώσης σχετικά με θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας όπως το Παράρτημα Α.με.Α. Ρεθύμνου (Γηροκομείο) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης. Στη συνέχεια η υπεύθυνη της Μονάδας, κ. Ζωή Μπριλλάκη, έκανε μια ιστορική ανασκόπηση της έναρξης και των φάσεων λειτουργίας του Παραρτήματος και των παρεχόμενων σε αυτό υπηρεσιών προς τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους. Ακόμη περιέγραψε αναλυτικά το υφιστάμενο οργανόγραμμα της Μονάδας, το στελεχιακό δυναμικό (ειδικότητες, είδος σύμβασης εργασίας, κ.λπ.) και τις υπηρεσίες που κάθε ειδικότητα προσφέρει. Αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Μονάδας αλλά και τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται και πώς αυτές αντιμετωπίζονται. Αφού απάντησε σε ερωτήσεις των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού, άλλα στελέχη της Μονάδας κλήθηκαν να παρουσιάσουν το έργο του Παραρτήματος ανά ειδικότητα και πιο συγκεκριμένα η προϊστάμενη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και οι κοινωνικοί λειτουργοί που αναφέρθηκαν πιο αναλυτικά στην καθημερινότητα που βιώνει ένας περιθαλπόμενος, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή διασύνδεση με την κοινότητα και επίσης τις προσπάθειες ώστε να διατηρείται η αυτονομία των περιθαλπόμενων. Κατόπιν ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους παριστάμενους φοιτητές και φοιτήτριες.

Στη συνέχεια οι φοιτητές και φοιτήτριες μαζί με τα μέλη του διδακτικού προσωπικού ξεναγήθηκαν στους χώρους της Νέας και της Παλαιάς Πτέρυγας και ενημερώθηκαν για ζητήματα που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία τους, με τους περιθαλπόμενους ενώ είχαν μαζί τους σύντομες συνομιλίες. Μετά το τέλος της περιήγησής τους στους χώρους των δυο πτερύγων (διαμονής, φαγητού, διασκέδασης, εξωτερικό κήπο, κ.α.) όλοι συγκεντρώθηκαν στο κυρίως σαλόνι της Παλαιάς Πτέρυγας όπου συνομίλησαν με αρκετούς από τους περιθαλπόμενους αναφορικά με την εμπειρία της διαμονής τους στη Μονάδα.

Αφού τελείωσε αυτή τους η συζήτηση με τους ανθρώπους που διαμένουν στο Παράρτημα Α.με.Α. Ρεθύμνου, ο κ. Χ. Λιονής συνόψισε την εμπειρία της επίσκεψης αυτής που ήταν η πρώτη τέτοιου είδους που λαμβάνει χώρα, τους επιδιωκόμενους στόχους και ζήτησε από τους φοιτητές να αξιολογήσουν προφορικά την εμπειρία που είχαν αυτές τις τέσσερις περίπου ώρες.  Η γενική τάση ανάμεσα στην ομάδα των φοιτητών ήταν πολύ θετική καθώς αποτελούσε κάτι πρωτόγνωρο για τους ίδιους και αρκετά ενδιαφέρον καθώς δεν εκλείπουν τα αρνητικά στερεότυπα για τις μονάδες κλειστής φροντίδας. Φαίνεται ότι εντυπωσιάστηκαν τόσο από τον τρόπο λειτουργίας όσο και από τη γενική λειτουργικότητα των περισσότερων περιθαλπόμενων στην ομάδα και εκφράστηκαν θετικά ως προς την εμπειρία τους αυτή και ως προς μια προοπτική θεσμοθέτησης μιας σταθερής επίσκεψης ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο από μια (τουλάχιστον) ομάδα φοιτητών στη Μονάδα. Κλείνοντας, ο κ. Χ. Λιονής και η κ. Ε. Μάρκατζη εκφράστηκαν πολύ θετικά αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής τέτοιων εμπειριών στους μελλοντικούς γιατρούς και τόνισαν ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια θεσμοθέτησης τέτοιων επισκέψεων –τόσο στη Μονάδα όσο και γενικότερα.

Η υπεύθυνη του Παραρτήματος κ. Ζωή Σιταρένιου – Μπριλλάκη τους ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, των εργαζομένων και των ηλικιωμένων και ευχήθηκε για την επανάληψη τέτοιων επισκέψεων χρήσιμων για όλους.

Για την Κοινωνική Υπηρεσία

Δημήτριος Κ. Βάντσης

(ΤΕ) Κοινωνικής Εργασίας