Πριν συντονιστούμε στην συζήτηση της Πέμπτης (3/12 7 μ.μ.), δυο λόγια για τους ομιλητές μας.
✔️Αχιλλέας Γκίκας
Ο Αχιλλέας Γκίκας είναι Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατέχει πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στις Λοιμώξεις και την Τροπική Ιατρική στα νοσοκομεία Pitie-Salpetriere και Bichat-Claude-Bernard στο Παρίσι (1986-90) και έλαβε το Diplome Interuniversitaire de Strategie Globale en Hygiene Hospitaliere από το Πανεπιστήμιο Claude Bernard Lyon1 και το Ινστιτούτο Merieux (1993). Παρακολούθησε το «Cours de l ‘Institute Pasteur» και έλαβε το «Πιστοποιητικό της Τροπικής Μικροβιολογίας (1994)». Εργάζεται στην Κρήτη από το 1990 και έως τον Σεπτέμβριο 2020 ήταν επικεφαλής του τμήματος Παθολογίας – Λοιμώξεων και της μονάδας ελέγχου μόλυνσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Επίσης, είναι επικεφαλής του εργαστηρίου Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Οκτώβριο 2020.
✔️Αναστάσιος Φιλαλήθης
Ο Τάσος Φιλαλήθης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής – Προγραμματισμού Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου υπηρέτησε από το 1985 ως το 2016. Διετέλεσε Αντιπρύτανης σε δυο περιόδους. Μετά τις σπουδές του στην Ιατρική και τις μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και Αθηνών, εργάστηκε σε νοσοκομεία του Λονδίνου και της Ελλάδας. Το 1979 ήταν συνεργάτης του Υπουργού Υγείας και το 1982-1985 ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο και οι δημοσιεύσεις του αναφέρονται στην έρευνα υπηρεσιών υγείας, στην εκτίμηση αναγκών υγείας, στην πολιτική της υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην ιατρική εκπαίδευση. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας, εμπειρογνώμων ή σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), στην Επιτροπή (Commission) της ΕΕ, στο Υπουργείο Υγείας και στο ΚΕΣΥ. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Ιατρικής.
✔️Χρήστος Λιονής
Ο Χρήστος Λιονής είναι Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διατηρεί τη θέση του Διευθυντού της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το 2018 ορίστηκε επίσης Επισκέπτης Καθηγητής Γενικής Ιατρικής στη Σχολή Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Linkoping Σουηδίας. Στο εξωτερικό διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας στη Γενική Ιατρική. Ερευνητικές του προτάσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει δημοσιεύσει περί τα 384 άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά που παρουσιάζονται στο PubMed. Ο κ. Λιονής έχει αναγνωρισθεί ως fellow από το Βασιλικό Κολλέγιο των Γενικών Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας (2009), της Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας (2017) και την Παγκόσμια Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (2016). Ο κ. Λιονής ορίστηκε μετά από επιλογή (2019) μέλος της Ευρωπαικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επένδυση στην υγεία (European Commission Expert Panel on Effective Ways of Investing in Health, https://ec.europa.eu/health/expert_panel/).
✔️Σοφία Κουκούλη
Η Σοφία Κουκούλη είναι κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας (ΒΑ – University of Paris X, France), με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη (ΜΑ – New York University, USA) και διδακτορικό στο Eργαστήριο Προγραμματισμού Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Παν. Κρήτης. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και μέλος του Εργαστηρίου Ποιότητας Ζωής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα κοινωνικής πολιτικής για ευάλωτες ομάδες με έμφαση στην εκτίμηση αναγκών για υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.