Αγαπητοί μου,
τούτες τις Άγιες ημέρες τις οποίες βιώνουμε ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ με πρωτόγνωρο τρόπο, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο,αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω και να μοιραστώ μαζί σας κάποιες απλές σκέψεις και διαπιστώσεις.
Η επιθετική επέλαση του ιού στην ζωή μας, ήταν η αφορμή για να δοκιμαστούν στην πράξη τόσο η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων διαφόρων χωρών στην έγκαιρη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του, όσο και ο βαθμός ανταπόκρισης της κοινωνίας στα ομολογουμένως δύσκολα μέτρα που της ζητήθηκε να εφαρμόσει.
Είναι γνωστό πια και έχει καταγραφεί σε πολλά δημοσιεύματα εφημερίδων και διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων , ότι η Ελληνική πολιτεία παρά τις εγγενείς αδυναμίες που προϋπήρχαν, χειρίστηκε υποδειγματικά την κρίση που προέκυψε.Το πέτυχε επιδεικνύοντας πολύ καλή οργάνωση, συντονισμό δράσεων, γρήγορα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα τόσο στην έγκαιρη λήψη όσο και στην εφαρμογή των μέτρων που κρίθηκαν αναγκαία.
Ο σημαντικότερος λόγος για όλα τα παραπάνω κατά την άποψη μου είναι ότι για πρώτη φορά ίσως υπήρξε η πολιτική βούληση από μια κυβέρνηση, να ακούσει τις εισηγήσεις των ειδικών, να αναλάβει την ευθύνη της λήψης των απαιτούμενων μέτρων και να υποστηρίξει την εφαρμογή τους
Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει θετικά τον καθένα είναι η ωριμότητα και η υπευθυνότητα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) που έχουμε επιδείξει ως κοινωνία σε αυτή την δύσκολη περίοδο.Αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε, να διδάξουμε σε άλλους και να ξεπεράσουμε την κρίση με το ελάχιστο δυνατό ανθρώπινο κόστος.Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε όλα αυτά τα σπουδαία που βγήκαν στην επιφάνεια με αυτή την κρίση και την επόμενη ημέρα.Είναι στο χέρι μας να τα μετατρέψουμε σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Και μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε.
Φίλες και φίλοι εργαζόμενοι,
τούτες τις ημέρες γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις στις δομές που υπηρετείτε.Αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατο να βρεθούν στους χώρους των μονάδων επισκέπτες και επομένως συγγενικά πρόσωπα των περιθαλπομένων μας.
Έτσι καλείστε για άλλη μια φορά να γίνεται και γνωρίζω ότι το κάνετε, οι δικοί τους άνθρωποι.Ο πατέρας, η μητέρα, τα αδέρφια, τα συγγενικά τους πρόσωπα που θα ανταλλάξουν μαζί τους τις πασχαλινές ευχές.
Δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι η κοινωνία μας γνωρίζει το πόσο σημαντικό έργο επιτελείτε στις μονάδες μας. Να είστε όμως βέβαιοι, ότι όσοι το ξέρουν, αναγνωρίζουν την τεράστια προσφορά σας. Η αποτελεσματικότητα του προνοιακού συστήματος και εσάς των εργαζομένων σε αυτό και σε αυτή την κρίση, υπήρξε άκρως αποτελεσματική. Προσωπικά αισθάνθηκα πολύ υπερήφανος όταν σε ρεπορτάζ μεγάλου καναλιού αναφέρθηκαν 9000 θάνατοι σε αντίστοιχες μονάδες μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας και την ίδια στιγμή στη χώρα μας είχαμε μηδέν θανάτους
Για όλα όσα προσφέρετε τόσο στους ανθρώπους που φιλοξενούμε στις δομές μας, όσο και στο προνοιακό σύστημα της χώρας θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση μου να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΔΗΜΟΣΙΑ, τον καθένα και καθεμιά από σας.Συνεχίστε με ζήλο και αγάπη αυτά που κάνετε για τον αδύναμο συνάνθρωπο των μονάδων μας. Δική μας υποχρέωση και καθήκον είναι να σας βοηθήσουμε στο δύσκολο αλλά ταυτόχρονα ιερό λειτούργημα που επιτελείτε.
Με τις θερμότερες ευχές μου σε σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Γαλανάκης Γιώργος
Αναπληρωτής Πρόεδρος