ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης εγκαινίασε την Τετάρτη 20/01/2015 στις 11:00 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παραρτήματος ΑμεΑ Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, τον πολύ-αισθητηριακό χώρο/Snoezelen,ενός πραγματικά σημαντικότατου έργου θεραπείας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης μέσω ερεθισμού των αισθήσεων με ήπιο τρόπο, ο οποίος θα βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, να έχουν μια πραγματικά καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα περιβάλλοντα Snoezelen μέσω των υλικών που αποτελούνται ερεθίζουν τις αισθήσεις, προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, σοβαρές νοητικές δυσκολίες. Η θεραπεία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, εφαρμόζεται σε ένα χώρο δομημένο, με μια ποικιλία ερεθισμάτων και συνδυασμούς διαφόρων υλικών.

Πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό έργο υποδομής το οποίο συμβάλλει στην εκπλήρωση των προσδοκιών και στην επίτευξη των στόχων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης.

Ο Πολύ-αισθητηριακός χώρος δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει το πιο ωραίο, το πιο ευαίσθητο, το πιο αγνό κομμάτι της κοινωνίας μας, τις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα διαμορφώνεται ένας επιστημονικός πυρήνας, ο οποίος μπορεί να θέσει σε λειτουργία μαζί με το νοσηλευτικό και το υποστηρικτικό προσωπικό ένα πλέγμα υπηρεσιών, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Τα εγκαίνια αντικατοπτρίζουν την ενίσχυση ενός οργανωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών πρόνοιας και αποκατάστασης που αποτελεί βασική μας προτεραιότητα αναδεικνύοντας και αποδεικνύοντας την κοινωνική και δημοκρατική μας ευαισθησία και ευσυνειδησία.

Το έργο του Πολύ-αισθητηριακού χώρου (Snoezelen) που αποτελεί κόσμημα στο τοπικό γίγνεσθαι πήρε σάρκα και οστά με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του Έργου «Βελτιώσεις Υποδομών και προμήθεια εξοπλισμού του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου» , Ε.Π. «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου» 2007 – 2013 και υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας Κρήτης.

Τον χώρο εγκαινίασε η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης κ. Τσαντηράκη Ελένη και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Αρναουτάκης Σταύρος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι στέκεται δίπλα και υποστηρίζει τις κοινωνικές δομές όπως είναι το ΚΚΠΠΚ (Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης). Συγχαίρω την Πρόεδρο του Δ.Σ όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, τους εργαζόμενους γιατί πραγματικά προσφέρουν σημαντικό έργο στα παιδιά που έχουν ανάγκη την φροντίδα μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες που βελτιώνουν την ζωή των ευπαθών ομάδων και την νέα Προγραμματική Περίοδο η Περιφέρεια θα βρίσκεται δίπλα, στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες σε όλη την Κρήτη έχει γίνεται ένα τεράστιο έργο στον κοινωνικό τομέα και μάλιστα πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης διακρίθηκε και βραβεύτηκε πανελλαδικά.
Τις θερμές ευχαριστίες της στον Περιφερειάρχη εξέφρασε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Τσαντηράκη οποία παράλληλα αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του έργου: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα, για όλη την κοινωνία του Λασιθίου, εγκαινιάζουμε το πολύ-αισθητηριακό χώρο, ένα χώρο που θα βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη για την ανάπτυξη όλων των αισθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι, όποιος βρίσκεται σε αυτό το χώρο μπορεί να είναι αυτόνομος, να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για θεραπεία, εκπαίδευση και δημιουργία τονίζοντας παράλληλα ότι σε σύνολο χώρων είναι μοναδικός στην Ελλάδα, ευχαριστώντας θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Ζερβός Αντώνιος, ο κ. Κλώντζας Εμμανουήλ Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πετράκη Πελαγία, η κ. Τριχοπούλου Άννα Υποδιοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ, ο κ. Περάκης Κωνσταντίνος Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου, ο Πανασιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος κ. Τίτος ο πρώην Διοικητής του Παραρτήματος ΑμεΑ Λασιθίου κ. Μηλιός Ελευθέριος, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών. το Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Κ, πλήθος εθελοντών και εργαζομένων του Κ.Κ.Π.Π.Κ.

Χαιρετισμό απέστειλαν ο κ. Βουλευτής Λασιθίου κ. Θραψανιώτης, ο κ. Πλακιωτάκης Ιωάννης Βουλευτής Λασιθίου, ο Βουλευτής Ηρακλείου Κεγκέρογλου Βασίλειος, ο Καθηγητής Τάσος Ε. Φιλαλήθης, Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του

Πανεπιστήμιου Κρήτης και ο κ. Παναγιώτης Δ. Μπαμίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Μαρνέλλος Γεώργιος.

Τέλος, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες ειδικά στον κ. Maurits Eijgendaal, Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Snoezelen από τη Δανία, o οποίος πρότεινε την δημιουργία αυτού του πολύ-αισθητηριακού χώρου στο ΠαμεΑ Λασιθίου και ο οποίος έχει κατασκευάσει στην Δανία τον μεγαλύτερο πολύ-αισθητηριακό χώρο σε όλο τον κόσμο, στον κ. Αnthony McCrovitz Ψυχολόγο και Καθηγητή Πανεπιστημίου από το Σικάγο Η.Π.Α. , οι οποίοι ήρθαν αποκλειστικά και μόνον για τα εγκαίνια στην Ελλάδα, στην κ. Αραμπατζή Σοφία, και προς όλους που συνέβαλαν στην υλοποίηση και ολοκλήρωση του Snoezelen.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟΥΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΣΑΝΤΗΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ