ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης διοργανώνει 2o κύκλο εκπαίδευσης Υποψήφιων Θετών Γονέων.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τις 3 Μαΐου 2022 και θα ολοκληρωθεί στις 09 Ιουνίου 2022. Απευθύνεται στους υποψήφιους Θετούς Γονείς που έχει αξιολογηθεί η ετοιμότητά τους να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού μέσω του θεσμού της Υιοθεσίας, από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς του ΚΚΠΠΚρήτης . Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιείται, βάση  του νομικού  πλαισίου  (Ν. 4538/18 και ΦΕΚ 4489/18), σύμφωνα με το οποίο  η εκπαίδευση των υποψηφίων Θετών Γονέων, αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο και την ένταξή τους στη διαδικασία «συνταιριάσματος» με τα παιδιά προς Υιοθεσία.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί  δια ζώσης στο χώρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του covid -19. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 30 ώρες και καλύπτει 6 Θεματικές Ενότητες με σκοπό  την κατανόηση και ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου που  πρόκειται  αναλάβουν.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με  εκπαιδευτές από το χώρο της Νομικής, της Υγείας, της Ψυχολογίας και της Κοινωνικής Εργασίας με σημαντική εμπειρία στο χώρο της Παιδικής Προστασίας. Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν αναφέρονται σε:

  • θέματα δικαιωμάτων των παιδιών
  • θέματα που αφορούν στη σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη
  • ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών προς υιοθεσία
  • στη φροντίδα των παιδιών με αυξημένες ανάγκες
  • στο δικαίωμα του παιδιού στην ενημέρωση για την προέλευσή του, την υιοθεσία του κ.α.

Τσικνάκη Ελένη

Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Υιοθεσίας – Αναδοχής, Προϊσταμένη του ΠΑΑΠΑΗΚ–Πόμπιας, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης

 

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ΥΘΓ ΑΠΟ: 03/05/22 ΕΩΣ 09/06/22

Οι  συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Εκπαίδευση θα είναι εξαήμερη και θα έχει την ακόλουθη δομή:

Ημερομηνία:  Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Ώρα έναρξης: 11:00πμ – Ώρα λήξης: 16:00μμ στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, 71410, Ηράκλειο Κρήτης

Εισαγωγή και Γνωριμία μελών της ομάδας:

Τσικνάκη Ελένη, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Υιοθεσίας – Αναδοχής, Προϊσταμένη του ΠΑΑΠΑΗΚ–Πόμπιας, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.

Πετράκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός, Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Νεαπόλεως,  Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.

Θεματική Ενότητα:

«Ο χάρτης δικαιωμάτων των παιδιών. Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων στην Ελλάδα και στην ΕΕ.  Διαδικαστικά και νομικά θέματα».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Χαρά Γαλανού, Νομικός-Επιμελήτρια Ανηλίκων Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Ημερομηνία: Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Ώρα έναρξης: 10:00πμ – Ώρα λήξης: 15:00μμ στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, 71410, Ηράκλειο Κρήτης

 Θεματική Ενότητα 2:

«Προσωπικά κίνητρα και προσδοκίες. Στάσεις, αντιλήψεις σε σχέση με το θεσμό της υιοθεσίας και την ανατροφή των παιδιών».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Μάνθου Παναγιώτα, Κοινωνική Λειτουργός MSW – Ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών – Υιοθεσιών Ε.Κ.Κ.Α

 

 

 

Ημερομηνία:  Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Ώρα έναρξης: 10:00πμ – Ώρα λήξης: 15:00μμ στο Ίδρυμα Καλοκαιρινού,

Λοχαγού Μαρινέλη Ιωάννη 2, 71202, Ηράκλειο Κρήτης)

Θεματική Ενότητα:

«Στάδια σωματικής και ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών. Προσαρμογή στη σχέση και ανάπτυξη ψυχικού δεσμού με το παιδί. Αποδοχή της Διαφορετικότητας».

Διαδικτυακή συνάντηση με την ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Καλλιόπη Υφαντή, Κοινωνική Λειτουργός MSc –  της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής.

 

Ημερομηνία: Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ώρα έναρξης: 10:00πμ – Ώρα λήξης: 15:00μμ στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, 71410, Ηράκλειο Κρήτης

Θεματική Ενότητα:

«Ιδιαίτερες ανάγκες παιδιών προς υιοθεσία. Οι αντιξοότητες στη ζωή της φυσικής οικογένειας και οι επιπτώσεις τους για γονείς και παιδιά. Μηχανισμοί προστασίας, ψυχικής ανθεκτικότητας και ανάκαμψης».

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Νικολαΐδης Γιώργος, Ψυχίατρος, Διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ημερομηνία: Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Ώρα έναρξης: 09:30πμ – Ώρα λήξης: 15:30μμ στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, 71410, Ηράκλειο Κρήτης

Θεματική Ενότητα:

«Το δικαίωμα του θετού παιδιού στην ενημέρωση για την προέλευση του και την υιοθεσία. Ζητήματα ταυτότητας στην υιοθεσία. Πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες μετά την υιοθεσία».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ:

Φασουλά Ζαφειρένια, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Φραγκιουδάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας &

Κοινωνικής Μέριμνας  Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

 

Ημερομηνία: Πέμπτη 09 Ιουνίου 2022

Ώρα έναρξης: 10:00πμ – Ώρα λήξης: 15:00μμ στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, 71410, Ηράκλειο Κρήτης

Θεματική Ενότητα:

«Φροντίδα παιδιών με αυξημένες ανάγκες στην υγεία, αναπηρία, εμπειρία κακοποίησης κ.λπ. Διαπολιτισμικά ζητήματα».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ:

Τσικνάκη Ελένη, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Υιοθεσίας – Αναδοχής, Προϊσταμένη του ΠΑΑΠΑΗΚ–Πόμπιας, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης

Πετράκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός, Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Νεαπόλεως,  Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.

«Διαπολιτισμικά ζητήματα»

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:

Βογιατζάκη Χρυσούλα, Κοινωνική Λειτουργός, Περιφέρειας Κρήτης, Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας.

«Αξιολόγηση του προγράμματος»