¨ΠΕΡΙ ΛΥΧΝΩΝ ΑΦΑΣ¨ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ…
(Ένας νέος φωτισμός…)

Πριν λίγες μέρες, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2017, διεξήχθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επ’ Αρωγή, για την Κοινωνική Πρόνοια, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, που οργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Κ.Π.Π.Κ.), με ικανοποιητική συμμετοχή από όλη την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η όλη θεματολογία και οι εισηγήσεις ήταν πολύ σημαντικές, αφού αφορούσαν την Κοινωνική Πρόνοια και τη θέση της τόσο στην σύγχρονη κοινωνία, όσο και στην μελλοντική αντιμετώπισή της, χωρίς να παραβλέπουμε φυσικά ότι είναι προς όφελος όλων μας να προσπαθούμε να τις προωθούμε , όπως δηλαδή μας δόθηκε τώρα η ευκαιρία με το εν λόγω συνέδριο, όπου διαπιστώσαμε όχι μόνο μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και μεγάλη ικανοποίηση για την επιτυχία του.
Ας κάνουμε όμως και μια διευκρίνιση, τώρα που μας δίνεται αυτή η ευκαιρία, για το πώς σαν Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, ότι δηλαδή αυτό που έχει σημασία και μας ενδιαφέρει, είναι η κατά το δυνατόν προώθηση της Κοινωνικής Πρόνοιας, αφού για μας σημασία έχει το δάσος από πίσω και όχι μόνο το δέντρο μπροστά, θεωρώντας επιπλέον ότι η γνώση και η αλήθεια αποτελούν τη βάση για κάθε άποψη που θέλει να είναι τεκμηριωμένη και βασισμένη στην πραγματικότητα.
Επειδή τώρα ακούστηκαν και διάφορες απόψεις και αντιλήψεις για την έδρα του συνεδρίου, και θέλουμε να πιστεύουμε και καλοπροαίρετες, αφού η πορεία στη ζωή καθενός είναι λίγο-πολύ γνωστή, αλλά και επειδή είναι σεβαστή και η διαφορετική άποψη, κάποιες εξηγήσεις τις θεωρούμε απαραίτητες, αν και νομίζουμε ότι κάποιες από αυτές ήταν αυτονόητες…
Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι η Κοινωνική Πρόνοια Κρήτης, φάνηκε να μην έχει επικροτήσει παρόμοιες απόψεις με αυτές που μας προσάψαν περί της έδρας του Συνεδρίου, για τον απλό και μοναδικό λόγο, ότι εμείς ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την ουσία και λιγότερο για τον τύπο, δηλ. έχουμε ένα και μοναδικό σκοπό, αυτόν που αποτελεί και την ουσία της Κοινωνικής Πρόνοιας, δηλ. την κάλυψη των αναγκών ατόμων ή ομάδων πληθυσμού, που αδυνατούν να ενταχθούν στην κοινωνία και έτσι είναι αποκλεισμένοι από τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, δηλαδή το σύνολο των μέτρων που αποβλέπουν στην ανακούφιση και στη γενικότερη προστασία εκείνων των συνανθρώπων μας, που δεν έχουν τα μέσα να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες.
Ας μη ξεχνάμε ότι στο Κ.Κ.Π.Π.Κ. υπάρχουν οκτώ (8) Παραρτήματα και στους τέσσερις Νομούς της Κρήτης, όπου φιλοξενούνται σε αυτά κατηγορίες συνανθρώπων μας, που ανήκουν στο λεγόμενο ευάλωτο πληθυσμό, όπως παιδιά εγκαταλελειμμένα, παιδιά και ενήλικες ΑμεΑ, ηλικιωμένοι μόνοι χωρίς οικογένεια, με σοβαρά προβλήματα υγείας, κλπ.
Όσον αφορά τώρα το συγκεκριμένο Συνέδριο, να θυμίσουμε :
Το Συνέδριο «Επ’Αρωγή» ξεκίνησε να διοργανώνεται από το 2011, από το Θ.Χ.Π.Λ. επί Προεδρίας κ. Μηλιού Ελευθέριου, όμως από το 2013 με το Ν.4109/2013, αφού έγινε η συνένωση όλων των Θεραπευτηρίων, Γηροκομείων, Παιδοπόλεων κλπ. της Κρήτης, σε ένα κοινό Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, η κάθε ενέργεια, όπως τώρα το εν λόγω συνέδριο, αποφασίζεται και διοργανώνεται από το Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Κ..
Η απόφαση λοιπόν, που αφορά τη το φετινό συνέδριο, 7ο κατά σειρά, ώστε αυτό να διεξαχθεί στα Χανιά, λήφθηκε μετά από πολλή συζήτηση, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων και τελικά καταλήξαμε ότι ο θεσμός του Συνεδρίου θα πρέπει τόσο να συνεχιστεί στην Κρήτη προφανώς, όσο και κάθε χρόνο να μετακινείται, αφ’ ενός μεν γιατί το Κ.Κ.Π.Π.Κ. αφορά όλη τη Κρήτη, αφ ‘ετέρου γιατί έτσι θα δίδεται η ευκαιρία σε κάθε πόλη, που κάθε χρόνο θα το διοργανώνει, να έχει το δικαίωμα της εξωστρέφειας όσον αφορά την Πρόνοια, που τόσο πολύ το θέλουμε και το’ χουμε ανάγκη σαν Κ.Κ.Π.Π.Κ..
Θα θέλαμε δηλαδή να διευκρινίσουμε εδώ ότι το Κ.Κ.Π.Π.Κ., ανήκει σ’ ολόκληρη την Κρήτη, που σημαίνει ότι πρέπει να ’μαστε έξω από τοπικιστικές αντιλήψεις και ότι πρέπει να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες όλων των παραρτημάτων μας, που βρίσκονται διεσπαρμένα και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Έτσι λοιπόν για φέτος αποφασίσαμε τη διοργάνωση του Συνεδρίου στα Χανιά, τόσο επειδή εκεί υπάρχουν δύο απο τα παλαιότερα και ίσως το μεγαλύτερα Παράρτημα μας (το ΑμεΑ Χανίων τ. θεραπευτήριο και αυτό της Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων), όσο και γιατί ελπίζαμε για ακόμα μεγαλύτερη προβολή του Συνεδρίου μας, αφού φυσικά λάβαμε υπόψη μας και την πιθανότητα της ανανέωσης, αλλά και της δεδηλωμένης κούρασης των εργαζομένων των προηγούμενων Συνεδρίων…
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2016, εκτός από το 6ο Συνέδριο Επ’ Αρωγή οργανώσαμε και διεξήγαμε το Παγκόσμιο Συνέδριο στον Άγιο Νικόλαο, με τίτλο <<Ανακαλύπτοντας τον Άνθρωπο μέσα από τις αισθήσεις του>>, με πολλή μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων και συνέδρων απ’ ολόκληρο τον κόσμο, με πολλά και πολύ ενδιαφέροντα θέματα, που δυστυχώς δεν έτυχε της αντίστοιχης συμμετοχής ή προβολής από την τοπική κοινωνία…
Συνεχίζοντας λοιπόν το έργο των προηγούμενων διοικήσεων, διοργανώσαμε για 7η συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας και με δεδομένη τη μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου, θα ήθελα με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους, αλλά και όλους όσους προσπάθησαν γι αυτό και κυρίως τους εργαζόμενους μας στην Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή, αφού ένα συνέδριο δεν διεξάγεται με το απλό πάτημα ενός κουμπιού…
Τελειώνοντας, ας έχουμε στο μυαλό μας (Μένανδρος): «Βέβαιον ουδέν έστιν εν θνητό βίω» (Καμία βεβαιότητα δεν υπάρχει στην ανθρώπινη ζωή)…

Άγιος Νικόλαος 20/10/2017
Καναβάκης Σταύρος
Προέδρος του
Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας
Περιφέρειας Κρήτης